måndag 29 juni 2009

Nya morgonrutiner

Det här snurrandet ställer till det lite. det går inte längre att göra som vi alltid har gjort. På morgnarna brukar jag lägga Tilda naken på skötbädden, antingen på badrumsgolvet eller på köksgolvet, lite beroende på hur benägen hon är att vara mer än på syns avstånd från mig. Vi har en såndär uppblåsbar skötbädd från ikea. Men nu går ju inte det längre, för trots kanterna på bädden rullar hon. Då hamnar underkroppen utanför.

Så vad gör vi nu? Lekmattan i vardagsrummet är ALLDELES för långt bort från köket, tycker Tilda. Köket är ALLDELES för litet för att det ska få plats någon skötmatta, tycker mamma.

söndag 28 juni 2009

Nu jäklar snurras det runt

Efter att ha övat i drygt två månader och lyckats en gång mer eller mindre av misstag kan Tilda nu vända sig från rygg till mage. I dag var vi och hälsade på söta fina Maria i hennes hus, och där, på köksgolvet hände det. TRE gånger rullade hon.

Vi applåderade och gjorde high five.

Sen bajsade Tilda i Marias famn. Det blev inga applåder för det.

fredag 26 juni 2009

Röda lockar

Jag har hela tiden önskat att Tilda får sin pappas hår. Och nu verkar det slå in! De tre längre hårstråna på hennes huvud är lockiga!

Det syns jättetydligt när hon är i medljus.

torsdag 25 juni 2009

Gravidbantning

När jag var och tränade idag stötte jag ihop med en bekant från det gymmet jag tränade på innan jag började jobba i Norrköping. Hon är grymt vältränad och jag har alltid haft henne lite som träningsförebild. Vi har inte setts på två år. Hon tyckte att jag var mer fit nu än innan jag blev gravid.

Jag blev sjukt nöjd.

Flavour of the day

Vi har gett Tilda smakportioner sen hon blev 4 månader (ok, sen hon var 3 månader och 30 dagar) och det har varit rätt kul. Vi började med sötpotatis, vilket var ganska gott mot slutet av första veckan. Sen blev det potatis som var jätteäckligt och fick henne att kräkas. Sen har vi kört katrinplommonpuré och det är jättegott tycker Tilda, som sträcker ut tungan ner till hakan varje gång en sked närmar sig munnen. Det är nämligen så man äter när man är 4 och en halv månad.

Men det allra, allra godaste fick Tilda smaka på idag. Banan. Det var så gott att hon sträckte sig efter bananen när jag tog bort den från munnen. Sen var det banan överallt. Runt munnen (Tildas mun), i näsan (Tildas näsa) på kläderna (bådas kläder) och i armvecket (mitt armveck).

tisdag 23 juni 2009

mammagympa - bebisgympa

Igår var vi på gympa. Bebisen ligger på golvet och spanar in andra bebisar och deras mammor medan mammorna fixar beach 2010 (för inte tusan hinner man till i år).

Sen gick vi hem och la oss på sängen för lite bebisgympa. Bebisen hoppar, står, ramlar, sitter, reser sig och vältrar runt på mammans mage.

Minst lika kul.

huvud axlar tå i mun, tå i mun

Det är så nära nu! Stortån är bara nån millimeter från munnen. Guuuud vad smaskens, Tilda, när du får in den!

(ok, hon har tjuvsmakat. Curlingmamman har hjälp till en gång eller två.)

onsdag 17 juni 2009

Tildas nya bästis

Tilda har varit en sån famnbebis den senaste tiden. Därav de sällsynta inläggen på bloggen.

Men nu har Tilda fått en ny bästis: dammsugaren. Hon satt helt själv och tittade, nästan förtrollad, på när pappa dammsög.

Jag tror att jag ska uppmuntra honom att göra det oftare.

Data

nHBJ

Tilda skrev själv!

måndag 8 juni 2009

Sömnsuccé

Efter tre nätter kan den stora sömnkampen inte kallas annat än succé. Första natten tog det en och en halv timme av gråt och skrik innan Tilda somnade i min famn. Andra natten tog det 45 minuter innan hon somnade, till buff i rumpan av pappa, men i sängen. Tredje natten somnade hon på en kvart!

Jag vet inte om hon har vant sig redan eller om det berodde på att vi lyckades lägga henne i precis rätt sekund, när hon var trött men inte övertrött. Oavsett så blev även natten bra. Hon vaknade vid elva och grät i en timme, sen gav jag upp och la henne vid bröstet. Där somnade hon om, och sov i FEM TIMMAR. Sen fick hon lite mat och sov i en och en halv timme till :)

Den oanade konsekvensen av detta blev att vi nu på morgonen försökte lägga henne när hon varit uppe i en och en halv- två timmar, precis som vanligt. Men då var ju Tilda inte det minsta trött. Hon hade ju, precis som mamma, fått sova fem timmar i sträck under natten. Efter tre timmars vakentid sover hon nu i vagnen. Så söt.

lördag 6 juni 2009

Nattrapport

Efter lite funderingar och diskussioner kom vi fram till att Tilda visst får amma på nätterna. Men jag får inte sticka till henne bröstet så fort hon rör på sig för att jag är rädd att hon ska vakna. Två gånger får hon äta.

Natten blev ganska lyckad, tycker jag. Tilda vaknade vid halv tolv, fick lite mat, blev tillbakalagd i vagnen. Sen vaknade hon fyra, åt, blev tillbakalagd, vaknade, bajsade och var vaken till sex när jag tyckte att det var morgon och hon kunde få äta lite igen. Då somnade hon om och sov till halv åtta.

Min man tycker kanske annorlunda. Han fick vara uppe mellan fem och sex och gå runt runt i lägenheten med en bebis som inte sov.

fredag 5 juni 2009

Somna själv

Idag började kampen på riktigt. Den stora sömnkampen. Den blev inställd sist för att Tilda blev förkyld. Men nu har den börjat.

Ikväll somnade hon halv nio i min famn, efter att ha gråtit hela kvällen. Jäklar vad jobbigt det är, när jag vet och hon vet att det bara är att sticka till bröstet så får hon tröst och sömn. Men nu gäller det att tänka långsiktigt.

Bröst är mat, inte sömn. Enligt Bvc-tanten behöver inte fyramånaders bebisar äta på nätterna. Deras lever är fullt utvecklad och kan lagra energi så att de klarar sig över natten. Nattamningarna är alltså bara för tröst, närhet och snutt. De behövs inte. Nu blir det stopp. Inga mer nattamningar, såvida hon inte är hungrig på riktigt. Det gäller att tänka långsiktigt.

Men... Snyft. Ska vi inte amma mer på nätterna? Min lilla bebis blir stor...

torsdag 4 juni 2009

Första måltiden

I morgon fyller Tilda fyra månader. Vi fuskade och började med smakportioner idag, för att både mamma och pappa skulle få vara med. Den här veckans meny är sötpotatis.

Det var kul men konstigt. Får se vad hon tycker i morgon.

tisdag 2 juni 2009

Vändningen

Äntligen hände det! På föräldragruppen i går vände sig Tilda från rygg till mage helt på egen hand!

Det som krävdes var bebisen N:s blåa fina handduk. Tilda fick tag i handduken med vänsterhanden och det enda sättet att få in handduken i munnen var att vända sig.

Det var också invägning på föräldragruppen igår. Tilda är uppe i modiga 7,6 kilo. Därmed är hon näst tyngst i gruppen. Och fortfarande yngst.