söndag 30 augusti 2009

Jösses vilken dag

HerreminJE vilken dag vi har haft. Den började med att ingen av oss sov under typ hela natten. Tilda vaknade så ofta att vi inte hann somna om innan hon vaknade igen och kl 6 var det morgon, tyckte hon. Jag gick upp, det var min tur. Var uppe i två timmar, sen tog mormor över så jag fick sova en timme till.

Hos mormor var vi över helgen och idag var hemresedag. Vi fick skjuts till Arninge och tog bussen därifrån. På bussen fick Tilda sitta i knät och äta banan till mellanmål. Hon fick in en liten stor bit i munnen, kräkreflexen utlöstes och hon började KASKADKRÄKAS över hela sig och sin pappa. Vi for upp, torkade och bytte och ojjade oss, medan bussen fortsatte till Danderyds sjukhus.

Väl av bussen behövde Tildas pappa byta kläder, så vi gick in på sjukhuset och tvättade av oss. Klockan hann bli halv fem innan vi var hemma och då hade inte Tilda sovit sen två. Hon verkade ändå inte särskilt trött och eftersom vi har haft så jobbigt med sovningen bestämde vi oss för att hon fick vara uppe till läggdags, vilket normalt är sju-halv åtta.

Strax före sex börjar jag höra sovljud från Tilda. Aaaaaaaaaaaaaaaaaah låter det när hon sitter i pappas famn.
- Håller hon på att somna? Frågar jag
- Jag tror det... svarar pappan och jag skyndar mig att göra gröt.

Efter att ha fått i sig två skedar gröt somnade Tilda i stolen vid matbordet, med haklapp runt halsen och gröt runt munnen.

Vem har sagt att hon är svår att lägga?

Framåt, uppåt, bakåt

Tilda vill krypa. Hon vill, vill, vill krypa. Eller, helst av allt vill hon nog gå, för när hon står på alla fyra ställer hon sig ofta på fötterna, liksom i yogaställningen hunden, som om hon skulle kunna stå raklång om hon gjorde så.

Men det kan hon ju inte. Och inte kan hon krypa heller. Hon fattar inte att man ska flytta händerna. Däremot kan hon från sittande ta sig upp på alla fyra och sen sätta sig ner igen på ett annat ställe och genom det förflytta sig.

Men det blir ju lite oplanerat.

onsdag 26 augusti 2009

Tvätta håret, del 2

Under graviditeten behövde jag typ aldrig tvätta håret. Till skillnad från nu. Nu behöver jag typ ALLTID tvätta håret. Är det inte smutsigt av sig självt (vilket det typ aldrig hinner bli) så har jag gröt, snor eller nåt annat odefinierbart som hänger i det.

onsdag 19 augusti 2009

Språkbegåvning

Tilda har verkligen utvecklat sin förmåga att kommunicera. Nu pratar hon till exempel klickspråket flytande.

tisdag 18 augusti 2009

sömnsvårigheter

Jag förstår att det är svårt för Tilda att komma till ro och somna på kvällarna. Hur lätt skulle du somna om du låg och vred dig från sida till sida, slickade på ömsom tummen, ömsom ett gosedjur, ömsom ett örngott och babblade oavbrutet?

Inte märkligt att det tar en kvart tjugo minuter.

Vad är gott och vad är inte?

Vi har försökt komma på vad Tilda gillar för mat ganska länge. Testat det ena och det andra, haft lite problem med proteinet eftersom hon inte verkar gilla vare sig linser, fisk eller kött. Men idag kom nåt slags genombrott. Hon åt med god aptit upp en portion linscurry med ris och raita.

Fast det är klart. Det var godare med katrinplommonpurén som hon fick till efterrätt.

söndag 16 augusti 2009

Men vad ska man med alla tangenter till, egentligen?

Tilda har petat bort en av tangenterna på min dator. Den som sitter mellan Alt Gr och Ctrl. Min dator är nämligen en av Tildas absoluta favoritleksaker. Om hon sitter på golvet och jag sätter på datorn ska hon upp i soffan och vara med. Hon skrattar högt åt att se våra spegelbilder i skärmen och färgerna och ljuden som dyker upp när datorn startar.

Sen vill hon förstås pilla på knapparna. Och nu har en knapp trillat av. Jag vet inte vad den är till för. Det ser ut som en bok på den. Har aldrig använt den. Så jag kommer nog inte att sakna den.

tisdag 11 augusti 2009

Första tanden!

Idag kände vi en liten, liten, vass spets i nedre käken. Den första tanden är på gång, vänster framtand. Vi försökte få Tilda att ta bort tungan så att vi kunde titta på den men det gick inte.

måndag 10 augusti 2009

Vikten av plastad frotté

Vi använder plastad frotté väldigt mycket i vårt hushåll. Tilda är naken så mycket som möjligt, särskilt nu när det är så varmt, och man vill ju inte ha kiss var somhelst. Så hon får ligga/sitta på plastad frotté.

Tur då att hon alldeles nyss rullade till mage, ålade sig ut från liggunderlaget och kissade på golvet.

Nej! säger kroppen

Vi försöker få ner nattamningen till ett minumum, vilket innebär att vi försöker få Tilda att somna om på annat sätt än att amma om vi bara orkar. När jag ligger i sängen, eller sitter vid vaggan, och nynnar Vyssan lull för Tilda märker jag att rösten bara lägger ner ibland. Helt plötsligt kommer det liksom inget ljud längre, mitt i nynnandet. Det sipprar ut luft, men stämbanden lägger av.

Lite som att kroppen säger "vad håller du på med? Lägg dig ner och sov!"

söndag 9 augusti 2009

Allt av intresse

Allt är väldigt intressant just nu. Allt. Det är hemskt svårt att till exempel äta när det finns så mycket annat att titta på och känna på. Amning nån annanstans än hemma är ganska dödsdömt. Hemma ser det ut ungefär såhär: amma... stå i krypställning i soffan. Gunga fram och tillbaka. Dyka med näsan ner i soffan. Amma... krafsa på soffan. Stoppa in mammas klänning i munnen. Vrida på huvudet när pappa går in i sovrummet. Amma... vrida på huvudet när pappa går ut ur sovrummet. Amma... sitta upp. Stå i krypställning (osv).

Ända tills mamma tröttnar och stänger om bröstet.

tisdag 4 augusti 2009

Sova hela natten lång

Tilda har sovit sin första hela natt! Om man nu kan kalla det hel natt att vakna kvart i fem, men ändå! Hon somnade strax efter sju och sov till kvart i fem. Utan ett knyst.

Synd bara att jag vaknade när min man gick och la sig. Och när han låg och läste. Och när Tilda hostade mitt i natten. Och några gånger till.

Men ändå! En hel natt!