lördag 31 januari 2009

Det blir ingen bebis

Jag kommer ju aldrig föda barn. Det är helt uppenbart. Den lilla flytande siar-bebisen till höger har ju börjat räkna uppåt. Från noll gick den igår till 1 vecka och 2 dagar kvar och idag är det 1 vecka och 3 dagar kvar.

Jag hade min chans när den stod på noll. Nu är det försent.

fredag 30 januari 2009

Siarbebis?

Vet den flytande bebisen till höger mer än jag? Är den någon slags siar-bebis? Den har ju räknat ner till noll, men nu står det 1 vecka och 2 dagar kvar. Till vad? Nedsläpp?

För jag kommer ju föda 6 februari, det har jag ju sagt hela tiden och dit är det ju bara 1 vecka.

Förvärkar

Jag tror att jag hade förvärkar i natt. Men vad vet jag. Det gjorde ont i ryggen och så blev magen hård samtidigt. Men bara tre gånger.

torsdag 29 januari 2009

Ny grupp

Jag har hängt en del på allt för föräldrars forum, i ankomstgrupp januari 09 förstås. Det var ju där jag hörde hemma. Men nu har ju typ alla där fött barn och alla nya inlägg handlar om bebisar som är på utsidan, vilket inte alls är kul att läsa om när man fortfarande väntar. Så jag bytte till februarigruppen.

Men även där sprutar de ju ur sig bebisar. Kanske ska välja typ april istället?

v 41

Jahapp. Då var man i vecka 41. Eller 40+1. I väntans tider.

I natt vaknade jag av att jag hade lite ont i ryggen och sen fick jag lite ont i ljumskarna också. Min första tanken var "nej, inte än!!!". Jag kanske måste fokusera om lite. Tänka att det är BRA om förlossningen kommer igång. Embrace the pain.

Det kan vara dags för det nu.

onsdag 28 januari 2009

Patientbricka

Jag kunde inte sova i natt för att jag låg och oroade mig över att inte ha någon patientbricka. Min barnmorska sa i går att man måste ha med patientbricka till förlossningen, de brukar bli lite sura annars.

Det sista man vill är ju att börja på fel fot med barnmorskorna på förlossningen! Hela min tillvaro ligger ju i deras händer! Tänk om jag kom dit utan patientbricka och de prioriterade mig sist eller sa åt mig att gå till receptionen och fixa en eller vägrade hjälpa mig.

Därför begav jag mig till sös idag för att få en bricka präglad. Hoppas jag sover bättre i natt.

28/1 - Beräknad förlossning

Today is the day. Fast uppenbarligen inte. Beräknad förlossning idag! Ändå skäl att fira lite. Som vi har väntat! Först på att bli gravida och sen på att kunna ta testet, efter det på att 12 veckor skulle gå och sen tills ultraljudet i v 18. Väntat på att magen skulle synas mer, att fler tecken skulle komma, att bebisen skulle börja röra på sig och slutligen på den här dagen.

Än är väntan inte över. Men inom två veckor har vi vårat krusbär här hos oss, på utsidan. Jag längtar så!

tisdag 27 januari 2009

BM besök vecka 39+6

Idag var jag hos min vanliga barnmorska för sista gången. Hon jobbar bara varannan vecka så nästa vecka får jag gå hos en ny barnmorska och veckan efter det har jag passerat 41+3 vilket gör att jag skickas till specialistmödravården på sös. (Ja, jag är övertygad om att det kommer gå så långt.)

Vi mådde i alla fall bra, alla värden var fina "precis som under hela graviditeten" konstaterade barnmorskan som också la till att jag har haft en väldigt bra graviditet. Jag tycker mest att jag verkar ha en väldigt bra bebis. Bebis är nämligen helt startklar, det är bara mig vi väntar på. Så fort min kropp har samlat på sig tillräckligt med hormoner kommer förlossningen igång! You go, kropp!

Siffror från dagen:
Vikt 69 (har gått ner)
SF mått 35 (+ 1 cm)
Blodvärde 131
Socker 5.8
Blodtryck 100/70
Bebisens hjärtljud 140

I morgon är ändå dagen D, BF!

Förvaring

Vi har varit SÅ duktiga! Vi har plockat ner, stuvat om, stoppat in, tvättat och städat för att göra plats åt bebisens saker. Det är inte så jättemånga saker än, om jag ska vara ärlig. Vill ju inte jinxa. Men rätt mycket har vi ändå skaffat tycker jag. Två lådor fulla med ärvda och givna kläder. Lakan (som ser helt ENORMA ut), spjälskydd, madrasskydd, kräktrasor och annat smått och gott från ikea. Och en badbalja.

Kräktrasor och yttepyttesmå kläder är ju ganska lätt att göra plats för, men en badbalja? Var tusan förvarar man en badbalja? Badrummet är ungefär 1 kvm stort, så där finns det inte plats. Garderoberna är trots utrensningen proppfulla. Vi har visserligen gott om plats i det pyttelilla vardagsrummet, men en badbalja intill soffan?

måndag 26 januari 2009

Stappla ner till Gullmarsplan

Nu börjar det känns skröppligt måste jag säga. Idag stapplade jag ner till Gullmarsplan, stödd på min man. Benen känns inte som något att lita på.

Vi har stor omorganisation hemma för att frigöra plats i garderober och skåp. Jag la undan träningsväskan, det känns fåfängt att tro att jag ska klara att gå hela vägen bort till gymmet vid Globen för att träna.

söndag 25 januari 2009

knäpp

För andra gången i natt hördes ett tydligt knäppljud från magen. Det gjorde inte ont, kändes ingenting alls faktiskt, bara knäppte till, högt och ljudligt. Första gången det hände trodde jag att vattnet gick. För det har man ju läst att det kan höras som ett knäpp när hinnorna spricker. Men så var det inte. Det måste ju vara nåt hos bebisen som knäpper. Hoppas det inte gör ont på bebis!

För övrigt är jag sängliggande idag. Jag har börjat få som ilningar ner i benen som gör att jag har jättesvårt att stå upp. De dyker upp lite när som samtidigt som det svider i bäckenet. Börjar nog tycka att bebisen kan komma ut nu. Fast än dröjer det nog. En vecka eller två. Minst.

lördag 24 januari 2009

Föräldrakurs

Här kan man förbereda sig inför livet som förälder

http://www.rtin.org/babyinstruktioner/

(Jag skrattade så tårarna rann!)

Oböjlig

Jag kan tydligen inte böja mig framåt idag. Tur att jag har en man som kan göra det åt mig.

fredag 23 januari 2009

Ikea

Igår var vi på ikea för att köpa det sista till bebisen. Det är tydligen där man shoppar bebissaker. Vi köpte skötbädd, kräkdukar (som av någon outgrundlig anledning kallas tvättlappar på ikea - alla vet väl att det är kräk man torkar med dem?), spjälsängsskydd, lakan, kudde, filtar och en badbalja. Sen fick vi verkligen hålla fingrarna i styra för att inte köpa massa saker till oss själva.

torsdag 22 januari 2009

v 40

Oj oj oj... sista veckan. Idag går jag in i vecka 40. Vad händer med den flytande bebisen här till höger när denna vecka är till ända? Jag tror ju knappast att bebisen har kommit ut då...

Fysiskt mår jag rätt bra har jag kommit fram till. Jämförelsevis alltså. Jag är inte jättestor, jag kan ligga på rygg (vilket jag har förstått är en oerhörd lyx så här sent i graviditeten). Förändring mot tidigare veckor är väl att jag går upp på toa 4-5 gånger varje natt och att jag börjar känna mig rejält uppsvälld. Särskilt kring låren, händerna och vaderna. Jag gillar inte när kläderna sitter tight så det är ju ett problem när tom trosorna börjar bli för små... nåja, jag får väl stå ut. Det är ju trots allt högst 3 veckor kvar. Sen kommer krusbäret ut till oss.

Lycka.

onsdag 21 januari 2009

Startklar

Bebisen är startklar. Den är fixerad och magen har definitivt sjunkit ner. De små valkar som jag alltid har haft under brösten, och som försvann när magen var spänd uppåt, är tillbaka.

En vecka

En vecka kvar till BF idag. En vecka kvar tills jag kan börja längta lite och vänta. Än så länge känns det rätt avlägset, jag tror ju inte att det blir någon bebis förrän i februari så jag skulle ju bli väldigt överraskad om något satte igång nu...

Men om en vecka! Då skulle det kunna börja. En vecka...

tisdag 20 januari 2009

Trasa

Vi har börjat sova med en kräktrasa i sängen. Ja, alltså ingen använd (tror jag och i så fall tvättad), utan en liten tvättlapp från ikea som ska lukta mamma och pappa när bebisen kommer.

Fast jag undrar ju nu hur länge vi ska sova med den där trasan. Jag menar, om bebisen dröjer så kan det ju gå flera veckor och hur fräsch är den då? Dessutom fläckar jag ner den med mina läckande bröst. Kanske måste vi tvätta den emellan, fast då förlorar det ju liksom funktionen. Och bebis vill ju ha mamma och pappa-smuts. Väl?

måndag 19 januari 2009

Låtsasova på magen

Min allra bästa sovställning är på mage. Det vill säga, det var min bästa sovställning tills innan jag blev gravid. Jag höll ut ganska länge genom att hitta en position där jag låg med huvudet och axlarna och benen åt rätt håll och sen liksom baxade upp magen med ena knät. Nu går ju det naturligtvis inte längre sen flera månader tillbaka, men jag har hittat ett sätt att ligga på som nästan ersätter magen.

När magen blivit stor behöver man en kudde under den när man ligger på sidan. Om man lägger kudden ganska högt upp, så den hamnar under både magen och brösten och sen lägger det översta benet i kors över kudden, så infinner sig känslan av att ligga på mage.

Lycka! Igen!

söndag 18 januari 2009

Förtvinande muskler

När jag var och tränade sist vägde jag 69 kilo igen. Jag har alltså GÅTT NER i vikt. Eftersom min kroppshydda på intet sätt blivit mindre misstänker jag att det är min muskelmassa som har fått stryka på foten.

Jag har börjat drömma om att få bygga upp den igen. Men det lär väl dröja ;-)

lördag 17 januari 2009

ananas?

Eftersom jag vet på tre dar när vilket datum våran bebis blev till tror jag att 28 januari är lite för tidigt. Eller en hel vecka för tidigt rättare sagt. Därför är jag inställd på att gå över tiden och nu lite nervös för att behöva bli igångsatt. När jag surfade lite på igångsättning hittade jag följande information:

Äta ananas
Ananas innehåller enzymet bromelain som man tror mjukar upp livmoderhalsen och sätter igång förlossningen.

Är det säkert? Det finns mycket lite forskning. Varje ananas innehåller inte så mycket bromelain, så du måste eventuellt äta så många som sju. Den troligaste följden av att äta så mycket ananas är kraftig diarré.

Hahahahaha. Ananas är ju skitäckligt. Vem skulle sätta i sig sju ananasar för att få igång förlossningen med kraftig diarré som den enda troliga följden?

En bebis!

Varje gång jag tittar mig i spegeln häpnar jag över magen. Tänk, därinne finns det en liten bebis! Våran lilla bebis! Som snart, så snart, kommer hem till oss!

Lycka!

torsdag 15 januari 2009

Undrar om...

Jag undrar jag om inte bebisen har börjat sjunka nedåt... Det har bökats och stökats en hel del det senaste dygnet och jag tycker att det är lite större mellanrum mellan mage och bröst. Kanske inbillar jag mig. Får jämföra med magbilderna som togs häromdagen.

V 39

Häpp, så var vecka 39 här! Nu är det liksom på riktigt. Nu kan bebisen komma NÄR SOM HELST. Den kommer att komma INOM FYRA VECKOR. Helt otroligt.

Jag tror ju fortfarande att det dröjer... så mycket att jag ger mig iväg på en utflykt till Norrköping idag.

Kroppsrapport från v 39:
- händer och fötter är mer svullna än någonsin.
- jag måste komma ihåg att ta på mig strumporna INNAN jag äter, inte precis efter.
- mycket mat sent på kvällen gör mig illamående hela nätterna
- det börjar bli svårt att torka sig mellan tårna

Men jag fattar ändå att jag inte är jättetjock. När jag var hos barnmorskan i måndags satt det två BETYDLIGT tjockare kvinnor i väntrummet. Och jag är ju ändå på upploppet så att säga. Så himla mycket tjockare kan jag ju inte bli nu. Eller?

onsdag 14 januari 2009

Magbild v 38

Så här i slutet av vecka 38 (i morgon v 39!) presenterar jag stolt: magen!

Fumlinghet

När jag var hos barnmorskan fick jag det bekräftat: man BLIR mer fumlig när man är gravid. Jag har verkligen undrat över varför jag tappar saker på golvet hela tiden när det är som jobbigast att böja sig ner och plocka upp dem...

måndag 12 januari 2009

Ledighet...

Min första lediga dag har varit ganska tråkig... jag gick upp strax efter åtta och åt frukost i nån timme. sen rensade jag handfatet och städade badrummet. Sen hade jag inget att göra... då var klockan halv elva. En och en halv timme kvar till lunch och dagens aktivitet: BM besök. Jag är SÅ dålig på att sysselsätta mig så det är nästan skrämmande!

Eftermiddagen har blivit bättre, BM besök, pakethämtning och minimathandling. Plus semla. Och sämre än så här kan man ju fördriva dagarna, det inser ju jag med...

BM rapport vecka 37 + 4

Idag var det dags för besök hos barnmorskan. Min exemplariska bebis ligger nu fixerad med huvudet på rätt ställe! Däremot kan de tydligen snurra runt och flytta på rumpan även när de är fixerade, så det är väl det som har hänt den senaste tiden. Rumpan och ryggen ligger till höger fick jag vet, jag som var så säker på att den låg till vänster! Allt annat såg också bra ut:
SF-mått: 34
Blodvärde: 128
Ingen äggvita i urinen
Blodtryck 110/80
Bebisens hjärta slog med 140 slag i minuten.

söndag 11 januari 2009

Dags igen för operation vända sig

I natt var det hela havet stormar IGEN! Fast nu känns det bra, för magen ser ut som den ska och känns som den ska också. Rumpa under vänster revben. (Hm, tänk anatomin om det var sig själv man pratade om...)

Det är lite som att bebisen vet att nu ska vi snart till barnmorskan och då är det lika bra att lägga sig tillrätta! Skönt ändå, att det är som vanligt igen! Det ska bli spännande att se hur mycket magen har vuxit sen sist och hur bebisen mår.

fredag 9 januari 2009

Ledig!

Med tre veckor kvar till BF och högst fem veckor kvar tills bebisen kommer ut har jag nu slutat jobba. Det känns helt otroligt skönt!

Jag som trodde att det skulle vara alldeles för tidigt och att jag skulle sakna jobbet alldeles för mycket och ha alldeles för tråkigt om jag var hemma såhär länge har helt bytt inställning. Nu är det vila som gäller! Så mycket som möjligt!

Gud vad skönt!

torsdag 8 januari 2009

v 38

Idag går jag in i vecka 38. Tre veckor kvar till beräknat datum. Inom fem veckor har vi en bebis.

Det börjar bli tungt. Jag jobbar sista dagen i morgon och det ska bli riktigt skönt att få vila. Ligga ner när det behövs och inte passa tider och åka tåg.

Även om tyngden och ryggvärken är besvärliga så är det ganska många graviditetssyndrom som har lämnat mig den senaste månaden. Locket för örat är ju helt borta, likaså krypningarna i benen och krampen i vaderna. Näsan är inte alls lika torr som under de tidigare månaderna och jag behöver inte snyta mig lika ofta (förutom att jag varit förkyld då, men det är ju andra snytningar...).

onsdag 7 januari 2009

Vad är det som gör ont...

I natt fick jag för mig att jag hade förvärkar. Sen bestämde jag mig för att det inte var det. Jag är nämligen inte riktigt redo ännu. 6 februari, har jag ju sagt (trots BF 28/1).

Under kvällen igår och hela natten har jag haft återkommande mensvärk i ryggen, vilket ju ska vara nåt slags tecken på förekommande förlossning. Men värken var helt oregelbunden, höll i flera minuter åt gången och kom inte i samband med några sammandragningar (de kom vid andra tillfällen, helt ensamma).

Det gjorde att jag sen ändå drog slutsatsen att någon förlossning inte är att vänta under det kommande dygnet och åkte till jobbet i morse.

tisdag 6 januari 2009

Packa väska

Följande ska med i förlossningsväskan:

Förlossningsbrev
Tandborstar och tandkräm, deo odyl
Extra kläder till båda (underkläder, åka hem i kläder mm)
Kläder till bebisen (nya kläder + fleeceoverall, mössa och strumpor)
Hudkräm
Amnings BH
MAT (här följer en låååång lista över energirik mat)
Gummisnodd och hårspännen
Tidtagarur
Mobilladdare
Högtalare och minneskort
Vetekudde
Kamera och batterier
MVC papper
Profylaxboken
Minnesanteckningar inför förlossningen

Har jag glömt något?

måndag 5 januari 2009

Måste komma ihåg att vila...

Både städning och tur till stan igår har tagit ut sin rätt. Jag känner mig långsammare än någonsin. Smyger fram i korridorerna på jobbet och ändå gör det ont.

Note to self: antingen eller, Linda. Antingen eller.

söndag 4 januari 2009

Huvet upp och fötterna ner?

Mitt lilla krusbär, hur ligger du i magen? Natten till igår var det hela havet stormar igen och nu känns det konstigt. Det verkar som att rumpan är åt ena sidan och huvudet åt andra och i så fall ligger ju fötterna nedåt. Men det är ju så svårt att veta! Det sparkar och krafsar överallt i magen och blir hårt och mjukt om vartannat.

Nästa måndag ska jag till barnmorskan, då får hon säga hur krusbäret ligger. Kanske bubblar bebisen runt ytterligare nån gång innan dess.

3 veckor och 3 dagar

3 veckor och 3 dagar to go står det på den flytande lilla bebisen till höger. Hjälp. Det är ju ingen tid alls. Jag som inte är förberedd!

Nio månader räcker liksom inte. Jag måste ju städa och fixa och tvätta och vika och hämta och köpa och... förbereda mig. Jag måste ju kunna föda fram en bebis. Jag måste ju klara av smärtan och blodet och rädslan. Måste kunna ta hem en liten försvarslös varelse och ta hand om den i resten av livet.

Hur ska jag fixa det?

Hjälplös

Jag blir galen av att inte kunna göra nånting hemma. Vi har en lång lista (initierad av mig) på saker som behöver göras innan bebisen kommer och det är egentligen ingenting på den listan som jag klarar av att göra själv.

Inte ens de mest vardagliga ting fixar jag längre. Idag har jag suttit på en kudde på badrumsgolvet för att kunna städa nedre delen av ovan nämnda rum. Då var jag ändå tvungen att först be min man dammsuga badrummet och sen ta ner rengörningsprylarna åt mig.

Tänk när jag kan ta på mig skorna igen! Lycka.

lördag 3 januari 2009

Tjockare än tjockast

Idag var vi på Lindex och kollade bebiskläder på rean. Min man gick fram till reaställningen, men jag kom inte fram för att det stod en annan person framför mig. "Jag kommer inte fram, jag är för tjock", sa jag till min man. Jag menade ju bara att säga att jag skulle komma om en liten stund. Personen som stod i vägen vände sig om. Herregud vilken mage! Hon var ju dubbelt så tjock som jag!

Så jag kanske inte är så himla tjock trots allt. Kanske har jag en liten mage ändå. För inte kan jag väl bli SÅ mycket större på bara en månad?

70 kilo!

Idag var jag och tränade igen och kom ihåg att väga mig. Nu väger jag 70 kilo, 70,4 med en handduk på huvudet om man ska vara noggrann.

Sådär. Nu har jag nått mitt mål. Nu räcker det. Tjockare behöver jag inte bli.

fredag 2 januari 2009

Små fötter

och då menar jag inte att små fötter snart ska tassa runt på våra golv utan att jag har groteskt små fötter. I alla fall om man jämför med magen. Så här såg jag mig själv på nyårsafton 2008.

torsdag 1 januari 2009

Gott nytt år - vecka 37

Samtidigt som vi går in i ett nytt år går jag in i vecka 37. Fyra veckor kvar till BF. Jag känner mig inte så pigg idag. Har haft ganska mycket känningar av foglossningen och behöver vila mycket mer än vad jag har lust med.

Stillasittande är inte min grej. Jag blir liksom pillrig i hela kroppen samtidigt som ögonen blir trötta.

Det ska ändå bli riktigt skönt att gå på ledighet nu. Jag jobbar bara fem dagar till!